sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Kuinka aloittaa kisakalastus?

   Tuollainen otsikko pomppasi Perhokalastajat.netin keskustelupalstalta esille jokin aika sitten, ja sai muistelemaan oman kilpakalastusuran aloitusta reilut 15 vuotta sitten. Tuolloin ei tietoa ollut saatavilla kilpailuista ihan samaan tapaan kuin nykyään, eikä myöskään kilpailuja järjestetty läheskään yhtä paljoa. Vaikka enään ei kilpailuja tule kierrettyä, ajattelin kirjoittaa muutamia asioita joihin kannattaa kiinnittää huomiota kilpailuihin lähdettäessä.
   
   Ensimmäiset kilpailut ovat jännittävä tapahtuma kaikkine uusine asioineen, joita ei normaalissa perhokalastuksessa välttämättä tule ollenkaan vastaan. Säännöt kalastusvälineiden ja perhojen osalta, kalastettavan alue rajoitettu, kalastusaika rajoitettu, toisen kalastajan valvonta, kalojen mittaaminen jne. voivat etukäteen ajatellen kuulostaa haastavalta.

   1. Opettele säännöt hyvin ennen kilpailuja. Tämä auttaa keskittymään itse kalastukseen, eikä turhaan tarvitse huolehtia kesken kisan, että kaikki menee varmasti sääntöjen mukaan.

   2. Tutustu kilpailun järjestäjän antamaan informaatioon kilpailun kulusta, aikataulusta, siirtymisistä, ruokailusta, tauoista, jne. Nämä käytönnön asiat kuuluvat jokaiseen kilpailuun.

   3. Mikäli kilpailuvesistö ei ole sinulle tuttu, ota mahdollisimman paljon selvää siitä. Kilpailun ajankohta, kilpailukalat, vedenkorkeus/ -lämpötila/ -väri, jne. Nämä ovat asioita jotka vaikuttavat perhovalintoihin sekä käytettäviin tekniikoihin.

   4. Kalasta kipailussa tekniikoilla ja perhoilla jotka ovat sinulle tuttuja. Kilpailut ovat väärä paikka opetella uusia tekniikoita tai testata perhoja. Nämä ovat sellaisia asioita jotka täytyy tehdä ENNEN kilpailua. Kalasta "siviilikalassa" mahdollisimman pajon kilpailuissa sallituilla välineillä ja perhoilla, näin saat kokemusta ja varmuutta kilpailuja varten.

   5. Opi muilta kilpailijoilta. Seuraa valvontajaksoilla tarkasti heidän kalastustaan. Kysy jos jokin asia mietityttää.

   Tässä oli muutama yleinen vinkki, jotka toivottavasti auttavat hieman ennen ensimmäisiä kilpailujasi. Kilpailuihin osallistuminen kannattaa, sillä se tuo ihan uuden puolen tuttuun harrastukseen. 

Ei kommentteja: