maanantai 9. kesäkuuta 2008

Merikarvian karsinnat 7-8.6

Merikarvialle lähdin hakemaan rohkeasti sijoitusta viiden joukkoon ja hyviä lähtökohtia tulevia karsintoja varten. Saavuin Merikarvialle jo perjantai iltana ja kävin Stäävitkoskella muutaman tunnin ottamassa tuntumaa jokeen. Muutaman kirjolohen ja yhden nätin taimenen onnistuikin saamaan. Hyvin sain tuntuma jokeen ja itseluottamus oli kohdillaa kipailun alla.

Harjoitustane

Lauantaina oli aamulla poolien arvonta. Omaksi ryhmäkseni tuli A ja numeroksi 5. Aloittaisin kilpailun Lankoskelta.

1. Jakso, Lankoski, pooli 5

Lankosken alimmainen pooli oli tuttu muutama vuosi sitten käydyistä nuorten SM-kilpailuista. Kalaa poolissa kyllä oli, se selvisi kun katselin poolia lävitse, sillä "lehmänmontussa" pyöri useampi kala. Aloitin kalastuksen liitseillä ja jaksoa oli kulunut muutama minuutti, kun ensimmäinen kirjo oli haavissa. Mittaa oli 49cm. Muutama heitto vielä monttuun mutta hiljaista oli. Paikan vaihto vastarannalle ei tuottanut tulosta. Takaisin lehmänmonttuun ja taas kala kiinni. Nyt mittaa oli 50cm. Muutaman heitto vielä montun kopaisemiseksi, mutta paikka hiljeni jälleen. Paikan vaihto ja koluamaan poolin yläosan koskea. Nopeasti tulikin taas kirjo, jolla oli mittaa 29cm. Tähän sitten kalantulo loppuikin, jos ei lasketa kahta lahnaa jotka liitseihin iskivät. Kolme kirjoa jaksolta ylös, hyvin lähti homma käyntiin.

2. Jakso, Puukoski, pooli 7

Pooli oli varsin pitkä, mutta todella kaksijakoinen. Yläosassa oli pari syvää ison kiven alustaa ja alaosa kaulttaaltaan matalaa ja kivien rikkomaa hidasta virtaa. Liitsit olivat vielä siimassa. Aloitin poolin yläosan montuista ja nopeasti sainkin pienen kirjon tartutettua, tosin se pääsi hypättyään irti. Ei sitä kauaan ehtinyt harmittelemaan, kun isompi kille oli jo kiinni, tämä tulikin jo haaviin. Mittaa taisi olla 44cm. Uutta heittoa mottuun, ja pian ottikin kala taas kiinni. Kala haaviin ja, mittaukseen. Pituutta 47cm. Nyt monttu hiljeni ja siirryin poolin alarajalle. Vaihdoin liitsit kevyempiin ja pienempiin. Muutama heitto kiven taakse ja kirjo kiinni. Pieni kala nopeasti haaviin ja mittauskeen, mittaa oli 29cm. Tarkkoja lyhyitä heittoja kivien viereen ja siirtymista ylävirtaan. Hetken päästä taas kirjo kiinni. Mittaa tälle kalalle tuli 27cm. Taas heitellen koht ylävirtaa. Todella pieni sintti otti liitsiin, ja ihmettelin mikä kala tuo on. Tarkempi katsominen paljasti kalan kirjoloheksi. Äkkiä kala haaviin ja mittaukseen. Pituutta oli kalalla huimat 16cm. Pätkän verran taas hiljaisempaa kalastusta, kun seuraava kala kävi tukistamassa perhoa, ei vain tarttunut. Siirtyminen takaisin yläosan monttuun. Kala ottikin taas melkein heti ja rupesi junnaamaan kunnolla. Luulin jo isomman olevan kiinni, kunnes huomasin kalan olevan selästä kiini. Puoliväkisin kala haaviin ja nopea irroitus. Muutama heitto ja taas kala kiinni. Tällä kertaa pyrstöstä! No onneksi pääsi itsekseen irti. Seuraavalla heitolla tulikin sitten jo kirjolohi haaviin asti ja perhokin löytyi suusta. Mitta oli jossain 45cm hujakoilla. Aikaa jäljellä 10min, kun lähdin takasin paikkaan jossa oli kala käynyt aikaisemmin perhoa tukistamassa. Muutama heitto ja Kirjo haaviin, mittaa oli 31cm. Jakso ohi ja hyvät fiilikset oli kyllä päällä. Seitsemän kirjoa ylös.

3. Jakso, Holmankoski, Pooli 14

Pumppukopin pooli oli täydellisen näköinen kirjolohipooli. Aloitin kalastuksen liitseilä, mutta hiljaista oli yhtä n.35cm taimenta lukuunottamatta. Jaksoa jäjellä 30min ja vaihto larvasettiin. Muutaman alamittaisen harjuksen sain. mutta kirjot loistivat poissaolollaan. Valvoja huusi jaksoa olevan jäljellä 5min, kun kille iski kuulapupaan kiinni. Tiukka väsytys ja kala pussiin, mittaa 45cm. Tärkeä kala. Kyllä helpotti!

4. Jakso, Lankoski, pooli 2

Sunnuntain jaksot alkoivat osaltani Lankoskelta. Kuulin ennen jakson alkua olleeni lauantain jälkeen johdossa, joten muvasti tuli lisävirtaa kalastukseen. Varsin kova oli virtaus poolissa ja muutama syvempi monttukin löytyi. Liitsit siimaan ja koskeen. Tarkkaa kalastusta ja tuloksena oli vain yksi 45cm taimen (alamitta 50cm). Harmittavat blankit heti aamulle.

5. Jakso, Puukoski, pooli 9

Todella synkän näköinen pooli. Ylä- ja alarajoilla oli pientä virtausta, mutta muuten pitkä pooli oli pelkkää suvantoa. Päätin keskittyä näihin virtapaikkoihin, vaikka pieniä olivatkin. Aloitin kalastuksen larvasetillä, koska uskoin kalojen jo nähneen tarpeeksi liitsejä, sekä uskoin myös harjusta virroista löytyvän. Nopeasti sainkin muutaman reilu 20cm harjuksen,muttei isompaa. Sitten tömähti hieman raskaammin. Kirjolohi kiinni ja pitkän väsytyksen jälkeen pussiin. Kunnon tuuletus päälle ja mittaukseen. Mittaa oli yli 40cm. Takaisin samaan paikkaa ja muutaman heiton päästä uusi kala kiinni ja haaviin. Samankokoinen oli tämäkin kille. Kyllä helpotti. Paikasta tuli vielä 27cm harjus, mutta sitten hiljeni. Vaihto alaosaan ja larvastusta siellä. alamittaisia harjuksia ja yksi n.40cm taimen tuli, muttei muuta. Aikaa jäljellä 20min, takaisin ylös. Taas muutama pieni harjus ja sitten kolmas kille kiinni. Ylös tuli tämäkin. yli 40cm oli mittaa. Vielä muutama heitto samaan paikaan ja perhot pohjaan. Nykäisy ja vapa poikki. No siihen sitten jakso loppuikin. Kolme kalaa ylös, joka oli kyllä todella ilahduttavaa. Kuulapupa ja kuulalarva toimivat ottipeleinä.

6. Jakso, Holmakoski, pooli 11.

Viimeiselle jaksolle oli pientä painetta, sillä olin vielä mukana taistelusta kisan voitosta. Täysillä siis pitää tämä vetää. Kovavirtainen ja vaihtelevan syvyistä virtaa käsittävästä poolista kyllä kaloja pitäisi löytyä. Aloitin kalastuksen poolin keskivaiheilta edeten ylöspäin. Larvasetti jatkoi edelleen siimassa. Parikymmentä minuuttia jaksoa takana ja pudotin yhden killen. Muutama heitto perään ja kala kiinni. Tämä tulikin haaviin ja mittauskeen. Tuuletus ja kalalle mittaa 29cm. Jatkoin samasta paikasta hiema ylöspäin ja pian oli taas kirjo kiinni. Nyt oli kunnon taistelu sillä kala ei halunnut millään tulla haaviin. Lopulta todella hieno ja ehjäeväinen kirjo tuli ylös ja mittaa oli 39cm. Kalastin poolin ylärajalle asti ilman tapahtumia. Paikan vaihto alavirtaan ja pienten poteroiden tarkkaa kalastusta. Alamittaisia harjuksia ja taimenia tuli varsin tasaisesti. Jaksoa jäljellä kymmenisen minuuttia ja vaihdoin takaisin paikkaan josta kaloja oli tullut. Taas kovasta virrasta iski kille kiinni ja tiukan väännös jälkeen kala haaviin. Mittaa oli 45cm. Jakso ohi ja kisat samoin. Kolme kalaa viimeiseltä jaksolta oli enemmän kuin uskalsin toivoa.Rankka oli tämäkin kisa ja tuloksia sai vielä jännittää.

Kirjolohi vääntää (kuva: Heikki Salmela)

Tulokset olivatkin sitten mukavaa kuultavaa: VOITTO! Oli todella hieno fiilis ja ensimmäinen kilpailuvoitto oli nyt saavutettu. "Pienistä" takaiskuista (auton hajoanminen ja vavan katkaisu) huolimatta oli mieli oli hyvä. Sain siis kisassa yhteensä 17 killeä. Perhoina kisassa toimivat liitsit ja kuulapupat ja -larvat. Kuvassa on olevilla perhoilla tuli kaikilla vähintään kolme kalaa.

Liitsit musta ja coral, kuulalarva oliivinvihreä/ruskea oranssilla iskupisteellä.

Kiitokset järjestäjille kisoista. Oli mukavaa olla taas kisaamassa!

Kärkikolmikko (kuva: Heikki Salmela)

Tässä vielä tuloksia:(sijoituspisteet/kalapisteet)

1. Salmela Pauli 24 / 14840
2. Jaakkola Ville-Antti 32 / 8760
3. Salminen Ville 35 / 7140
4. Nieminen Saku 38 / 9080
5. Hakala Mikko 40 / 11140
6. Pikkarainen Arto 41 / 5900
7. Holttinen Nikolai 42 / 6420
8. Virtanen Jyri 43 / 5580
9. Ristolainen Ville 43 / 8600
10. Sandelin Ville 49 / 4340
...
27. Kujala Kaj 79 / 960

Ei kommentteja: