maanantai 16. kesäkuuta 2008

Perhonjoen ja Seljesin karsinnat 14-15.6

Perhonjokilaakson perhokalastajien ensimmäiset karsintakilpailut olivat varsin hyvin onnistuneet. Järjestelyissä oli mukavaa olla mukana ja pääsi hieman seuraamaan sieltä järjestäjien vinkkelistä näitä kisojakin. Kyllä siinä hommaa piisasi vaikka meillä useampi jätkä oli hommia tekemässä. Kaitsu ja Mika isoimman työn tekivät, joten heille iso kiitos! Kilpailioita oli mukana kisoissa 16 kappaletta, eli puolet vähemmän, kuin paikkoja. Mukavasti kuitenkin saatiin homma sujumaan. Lauantaina porukka kalasti kolme 1h 15min jaksoa Perhonjoella ja sunnuntaina kolme 2h jaksoa Seljesillä. Tässä selostukset omista kisoistani:

Arvonnassa kilpailijat jaettiin kahteen kahdeksan hengen ryhmään.omaksi numeroksi tuli A5, eli ensimmäisellä jaksolla pääsisi kalastamaan.

Jakso 1, pooli 6 Ojalankoski

Pooli oli mukava koskipätkä jonka ylärajalla oli yksi selkeästi syvempi monttu. Liitsit olivat luonnollinen aloitussetti. Kalastuksen aloitin siitä ylärajan montusta ja nopeasti oli ensimmäinen kirjo haavissa. Mittaa 47cm. Muutama heitto lisää ja toinen kala kiinni ja haaviin. Tälläkin mittaa 47cm. Siirtyminen alarajalle ja sieltä kirre kiinni. Nopea väsytys ja haavi heilahti. Mittaa 50cm. Tarkkaa kalastusta ylävirtaan edeten, mutta ilman tapahtumia. Ylärajan montusta taas kala kiinni. Nyt veti kala jo kunnolla ja luulinkin taimenen olevan kiinni. No kirjohan se oli ja pyrstöstä kiinni. Kala haaviin ja nopea irroitus. Siirtyminen takaisin alarajalle ja sieltä ylöspäin siirtymistä. Kahdesta kiventauksesta löytyikin vielä kirjolohet, joiden pituudet olivat 44 aj 48cm. Viisi kalaa jaksolta ylös ja jaksovoitto! Musta ja coral olivat kalaa antaneet liitsien värit.

Kalastuksen jälkeen oli vuorossa valvonta. Valvoin Tuomo Petäjä-Suvantoa. Hän sai poolista 7 yhden kalan ylös, mutta karkuutti valitettavasti useamman kalan. Kuvasin Pekka Otamon kalastusta poolilta 8 ja sainkin yhden mukavan videopätkän:



Jakso 2, pooli 2 Mosalankoski

Valvoin ensin tuomon kalastusta poolilla 3, mutta varsin rauhallinen jakso oli, eikä mittakaukaloa tarvinnut kastella. Pooli 2 oli pohjapadon alapuolinen koskipätkä ja sen jälkeinen suvanto. Liitsit olivat vielä siimassa ja aloitin kalastuksen aivan rannan tuntumasta poolin keskivaihiin suvannosta. Arvelin paikan saaneen olleen rauhassa, sillä se ei oiken kirjolohipaikalta näyttänyt. No kyllä siinä kalaa kuitenkin oli. Nopeasti sain kaksi kirjoa 48 ja 43cm. Sitten siirtyminen kosken alle ja sieltä 52cm kirjo. Sitten oli rauhallista hetken verran, vaikka kävin kalastamassa padon alapuolen ja kosken leveää loppuliukua. Jaksoa oli jäljellä reilut 20min kun aivan kosken viimeisitä pyörteistä nappasi kirre taas kiinni. Haavi heilahti ja kala kantoon mittaukseen. Pituutta oli 42cm. Jakson loppu sujuikin rauhallisesti. Padon alapuolella vielä kävi kala pinnassa viistävää liitsiä tavoittamassa, mutta ei tarttunut. Neljä kalaa jaksolta ja jaksovoitto!

Kille hyppyyttää (kuva: Matti Salmela)

Jakso 3, pooli 1 Mosalankoski

Valvoin taas ensin Tuomon kalastusta poolilla 4. Nyt tuli hänelle kaksi kirjolohta ylös.

Pooli 1 oli Mosalan pohjapadon, tai oikeammin myllypadon yläpuolinen suvanto. Kaloja poolista oli ennen minua saatu 10 kappaletta, joten vaikeaa tulisi kalan saaminen olemaan. Aloitin kalastuksen liitseillä ja vastarannan montussa kävikin yksi kirjolohi perhoa katsomassa. No muuten oli hiljaista, paitsi onnistuin kompastumaan yhteen monttuun ja uimasillehan siinä joutui. No ei se mitään. Vaihdoin kuulapupat ja -larvat siimaan ja niillä kalastin tarkasti kivikon joka padon yläpuolella oli. Yksi hauki kävi ylhäällä. No jaksoa jäljellä kymmenisen minuuttia ja kirjolohi otti kuulapupaan kiinni. Jonkin aikaa kalaa väsytin ja sitten irtosi! Kyllä harmitti. Jakso loppui ja oli oli todella turhautunut. Mp oli todella heikko suoritus...

lauantain tuloslokset kaitsun kanssa laskettiin ja kisa oli kärjen osalta todella tiukka. Arto Pikkarainen johti kisaa kahdeksalla pisteellä. Yhdeksässä pisteessä oli kolme kalastajaa ja niin myös kymmenessä. Seitsemän ukkoa kahden pisteen sisällä!

Sunnuntaina oli hieman vaikeukisa päästä ylös sängystä, mutta mukavasti porukka kuitenkin löysi tiensä Seljesiin ja ensimmäiselle järvijaksolle.

Jakso 4, Seljes

Sain venekaverikseni Juho Kuoppalan. Aloitimme kalastuksen järvellä leirintäalueelta katsottuna vasemmalta. Puolen tunnin kalastuksen jälkeen vaihdoimme paikan venerannan edustalle. Siinä tulikin heti kunnon tärppi, muttalyhyen väsytyksen jälkeen irti. Harmitti taas vietävästi. Muuten jakso sujuikin sitten varsin rauhallisesti. Vaihtelimme paikkoja jonkin verran mutta enempää tapahtumia ei kummallakaan ollut.

Kukaan kalastajista ei saanut kalaa ensimmäisellä jaksolla. Haukia, ahvenia ja lahnoja oli kyllä veneisiin noussut...

Jakso 5, Seljes

Venepariksi tällä kertaa Pikkaraisen Arto. Suurin osa porukasta lähti soutamaan vastarannalla jonne matkaa tuli reilu kilometri. Aloitimme kalastuksen Arton kanssa kuitenkin edellisen jakson tapaan vasemmalta rannalta. Sieltä driftasimme järven ylitse oikealle puolelle. Jaksoa takana 40min, kun tunsin varovaisen nyppäisyn siimassa. Muutama nyppäisy lisää, perhoille lisää vauhtia ja sitten tärähti. Lyhyt väsytys ja 47cm kirjolohta haavissa. Pinkki liitsi petti kalan. Pian tämän jälkeen sain hauen joka säykäytti räväkällä otillaan. Jakso sitten loppui ja selvisi, että olin ainoa joka oli saanut kalan ylös!

Jakso 6, Seljes

Venekaverikse Jesse Lehto. Ensimmäisen päivän jälkeen 2. ollut karsintojen ensikertalainen tarttui airoihin ja tempaisi meidät toiseen päähän järveä, jossa oli kalaa edellisellä jaksolla kuitenkin näkynyt. Meidän veneessämme kalastus sujui rauhallisesti mutta parissa veneessä oli tapahtumia. Kujalan Kaitsu sai kirjolohen ylös ja Arto Kokkila karkuutti toisen. Jakso loppui ja Kaitsun kala oli ainoa jaksolla tullut...

Todella rauhallinen oli siis tämä järvi kirjolohien osalta.

Tulokset laskettiin kunhan pääsimme rantaan ja niinhän siinä kävi, että Kaitsu kisan voiton nappasi. Olin toisena samoilla pisteillä, mutta olin saanut kalaa kolmelta jaksolta, kun Kaitsulla niitä oli neljältä. Hyvä sijoitus tuli jatkoksi Merikarvian kisan jälkeen. Finaalipaikka nyt varmistui ja pisteitä on reilut 3800, joten hyvin on nyt asiat. Kahteen kisaan (Pyhäjoki ja Huopana) olen kuitenkin jo osallistumismaksut maksanut, joten niihin mennään vielä. Mukavaahan tämä kisailu kuitenkin on.

Tuloslistaa:

1. Kaj Kujala
2. Pauli Salmela
3. Arto Pikkarainen
4. Jesse Lehto
5. Mika Yli-Soini
6. Arto Kokkila

Perhoista toimivat siis liitsit, väreinä musta ja coral. Muilla en kalaa joelta saanutkaan. Järvellä kalani sain pinkillä liitsillä, jossa runko oli Palmer chenilleä.

Ei kommentteja: